Vi använder kakor (cookies) på denna webbplats. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du som användare det. Läs mer här

MENU

  • Start

    Välkommen till Citygate

  • Kontoret

    Utforska våningarna

  • Huset

    För hela dagen

  • Området

    Vad finns i närheten?

  • Hållbarhet

    Ett hus som vill mer

  • Nyheter

    Senaste nytt från Citygate

  • Kontakt

    Hyr i citygate

9 november, 2021

För framgång på det hybrida kontoret: Rätt flow, bättre flow, nytt flow


Vill vi tro på professor Grant bör vi alltså fokusera på hur varje medarbetare uppnår flow. Inte på hur många dagar vi jobbar hemifrån, eller vilken färg vi ska ha på väggarna i mötesrummen. Människan först, det praktiska sedan. Det menar antropologen Katarina Graffman, som följt arbetslivet på tre stora svenska företag under våren 2021.

Hur formar vi det hybrida arbetslivet på bästa sätt? Organisationspsykologen menar att lösningen stavas flow. Och för att nå dit kan kontoret vara viktigare än någonsin.

Hur skapar man framtidens hybrida arbetsplats? Du får det enkla svaret först. Vill ni sömlöst förena det sprudlande huvudkontoret med hundratals laptoppar i sweatpantsbeklädda knän utspridda över hela stan? Ge då nästa års kontorsbudget till en höjdrädd simhoppare, acceptera hans totala kreativa frihet och håll tummarna.

Okej, Adam Grant må ha varit endast en misslyckad mollbergare från ungdoms-OS, men det är inte därför han är så eftertraktad just nu. Det är för att han är världens mest kända organisationspsykolog i en tid då organisationspsykologer är snudd på rockstjärnor. Det svåra svaret på frågan hur man skapar framtidens hybrida arbetsplats, är att inte ens Grant sitter på det. Men han har en idé. Den stavas flow.

– I början av pandemin upptäckte forskare att det som gör att vi mår bra på jobbet är flow. Begreppet myntades av psykologen Mihály Csíkszentmihályi och betyder den där känslan av att vara i zonen. När man är uppslukad av sin uppgift och tid och rum upphör att existera, berättar Adam Grant.

Han fortsätter med att förklara att du kan uppnå flow helt ensam. Men det är svårt. Under pandemin har vi nämligen gått från stora planer för vår nyfunna extra tid (”Nu ska jag passa på att gå en kurs och utvecklas”) till att sakta tyna bort litegrann (”Ska jag ta byxor på mig idag?”).

Ska du uppnå äkta flow, som gynnar både dig och företaget på lång sikt, krävs det att du är aktiv i den riktiga världen. Tillsammans med andra. Fysiskt och digitalt. Det vill säga, det hybrida kontoret. Adam Grant har identifierat tre steg som leder till äkta flow. Vi återkommer till dem.

Att jobba hemifrån är inte alltid bäst för vare sig person eller företag

Vill vi tro på professor Grant bör vi alltså fokusera på hur varje medarbetare uppnår flow. Inte på hur många dagar vi jobbar hemifrån, eller vilken färg vi ska ha på väggarna i mötesrummen. Människan först, det praktiska sedan. Det menar antropologen Katarina Graffman, som följt arbetslivet på tre stora svenska företag under våren 2021.

– Nu måste vi titta på hur olika personer ska jobba. Det är inte längre konstigt att vi jobbar helt flexibelt, att detta gör oss både mer produktiva och välmående. Undantaget har blivit regeln. Men det är samtidigt en balansgång. Att jobba hemifrån är inte alltid bäst för vare sig personen eller företaget, säger hon.

Det skiljer sig till exempel stort mellan nyexaminerade respektive seniora medarbetare. De förstnämnda behöver mer coachning. De har större behov av sammanhang och företagskultur. En vanlig kommentar bland unga studenter som ska ut i arbetslivet är att de ser fram emot att få gå till ett kontor. Det är självklart när man tänker på det. Hur skulle du själv må om du var ny på ett jobb men blev fast i din lägenhet på 26 kvadrat? I bäddsoffan. Sittandes som en ostbåge framför soffbordet.

Enligt institutet WFH Research säger 32 procent av amerikanerna att de aldrig vill gå tillbaka till kontoret (framför allt småbarnsmammor). Samtidigt vill 21 procent aldrig jobba på distans (framför allt ensamstående). Samma tendens syns i Kairos Futures rapport ”Mid-Corona: Livet på andra sidan, 2021” där framför allt kvinnor och människor ”mitt i livet” anser att det blivit viktigare att kunna jobba hemifrån.

– De som har jobbat ett tag har lärt sig konsten att arbeta. För dem kanske det funkar jättebra att jobba hemifrån. Men unga behöver få komma in i en arbetskultur. Det här pratar man väldigt lite om, att det är en dålig idé att ha ett generellt sätt att hybridjobba. Man behöver dela upp det beroende på individ. Det blir ett intensivt uppdrag för alla mellanchefer, säger Katarina Graffman.

 

Att ge sina medarbetare frihet

Nicolas Neumann är ett praktexempel på vad det innebär att ”dela upp det beroende på individ”. Hans berättelse börjar redan i tidiga tonår hemma i Buenos Aires. Med lätt autism hade Nicolas svårt med det sociala. Skolan passade inte honom. Han hoppade av skolan och utbildade sig hemifrån i stället. Han lärde sig programmera via kurser på nätet. Där hittade han sitt flow. Han lyckades så bra med det att han fick jobb på den tyska mjukvarujätten SAP. På ekonomiavdelningen hanterade han tusentals fakturor per dag. Manuellt. Så han fick en idé. Han kunde skapa ett program som automatiserar processen.

Forskning säger att när chefer ger medarbetare frihet ökar chansen att de breddar sin roll. De tar mer initiativ och genomför fler idéer.

SAP sa: ”Visst, kör på” och gav Nicolas en dag i veckan att utveckla sitt program. Resultatet var häpnadsväckande. Nicolas förvandlade tre dagars administration till något som tog minuter att genomföra (!). Innovationen ledde till att han vann SAP Hasso Platter Founders Award 2019. Det var första gången priset gick till en individ och inte ett team.

Att organisera arbetet i en hybrid värld

“Nicolas-effekten” – eller flow – kan verkligen frodas i en hybrid värld. I en värld där många jobb gått från att vara komplicerade till att bli komplexa. Där arbetet allt oftare utförs i vad Mats Tyrstrup kallar ”de organisatoriska mellanrummen”. Mats är forskningsledare på den
akademiska tankesmedjan Leading Health Care och en av Sveriges främsta experter inom
organisation och ledarskap.

– Industrisamhället var komplicerat, men inte komplext. Ett Boeing 787-flygplan är väldigt komplicerat men uppträder på ett rimligt och förutsägbart sätt. Ett komplext system är däremot inte förutsägbart, som till exempel orkanen Katrina eller vädret i stort, säger han och fortsätter:

– Det vi kallar management, den dominerande formen för verksamhetsledning idag, är en utmärkt idé i en komplicerad värld. Med hierarki, befattningar, chefer och medarbetare. Men den modellen blir besvärande när vi lever i en komplex värld. I en komplex värld fungerar det bättre när chefen säger ”visst, kör på”.

– Management bygger på planering, produktionsplaner och deadlines. Men när vi jobbar mer i de organisatoriska mellanrummen samarbetar vi inte bara inom vår egen organisation. De icke-linjära värdeskapande processerna mellan olika aktörer blir fler och fler.

Hur kommer platser och kontor in i bilden då? När behöver vi träffas? Du kan dela in arbetet i två delar, enligt Mats. Du organiserar ditt arbete – och du utför det. Och du behöver hitta flow i båda delarna. I en komplex och hybrid värld behöver vi lägga mer tid på att organisera vårt arbete. Det är också där Mats Tyrstrup ser kontoret som en ovärderlig plats.

– Mycket går att sköta virtuellt i kommunikation. Men när det kommer till kreativitet och samsyn, då behöver vi träffas. Det finns en grundprocess som alltid kommer att kräva en plats där vi kan samlas fysiskt. En plats som är utformad för dessa kreativa skeenden. Vi behöver organisera oss, jobba med en brief och vara i samma rum. Sedan kan det vara så att vi efter detta lika gärna kan åka hem och utföra jobbet.

Det som motiverar oss mest på jobbet

Det är inte så konstigt att 51 procent i Kairos Futures rapport säger att det blivit svårare med samarbete och relationer när man jobbar mycket hemifrån – jämfört med att arbeta på kontoret. Du kan uppnå flow var som helst, men äkta flow kräver som sagt något mer. Det finns nämligen inga ensamma genier. Det är en myt.

Så vilka var Adam Grants tre nycklar till äkta flow? Han kallar dem mastery, mindfulness och mattering. Psykologer har konstaterat att det som gör oss glada och motiverar oss mest på jobbet är en känsla av framsteg. I västvärlden bygger vår lycka mer på hur våra projekt går idag, är på hur de gick igår. Flow har en framåtrörelse. Men mastery behöver inte vara en stor prestation, det kan vara små segrar.

För att lyckas med små segrar krävs mindfulness. Att du kan fokusera fullt ut på en enda uppgift. Vi är dåliga på det idag. I genomsnitt kollar vi vår mejl 74 gånger per dag och byter uppgift var tionde minut. Eller som Adam uttrycker det: ”Det kallas ’tidskonfetti’ när vi tar det som skulle kunna vara meningsfulla ögonblick i våra liv och strimlar dem i små, värdelösa bitar. Vi borde behandla störningsfri tid som en skatt, och vakta den.”

Kontoret viktigare än någonsin

Mastery och mindfulness kan skapa flow, men det är det tredje steget som förvandlar det till äkta flow – mattering. Det är vetskapen om att du gör skillnad för andra människor. Tänk på de människor som skulle ha det sämre om ditt jobb inte existerade. De ger ditt jobb betydelse. Du behöver veta deras namn, ansikten och historia. Du kan finna äkta flow i projekt som gynnar dem.

I denna tid av individualism, där vi byter jobb ofta, flyttar mer och jobbar på distans skaffar vi oss färre jobbarkompisar än förr. Det gör kontoret kanske viktigare än någonsin för social samvaro, samarbete, mattering. För flow.

Det är svårt att beröra någon via Teams, eller som psykologiprofessor Jane Dutton på University of Michigan uttrycker det:

”Jag älskar tanken på att vi, i varje interaktion vi har med en annan människa, kan lämna ett avtryck som gör den människans tillvaro lite bättre.”

Eller som Katarina Graffman såg i sina studier:

När individen ges frihet och egenansvar inom en organisations givna ramar, uppstår ett större intresse för organisationen och dess medarbetare som helhet.

Text: Robert Långström

Alla nyheter


26 april, 2022

Flodéns flyttar in på våning 28

– Vi välkomnar Flodéns till Citygate och våning 28. Här kommer Flodéns att kunna skapa sitt drömkontor med utsikt, arbetsplatser och miljöer som utvecklar både verksamheten och medarbetarna. Och huset får ytterligare en hyresgäst som berikar en spännande bredd av kompetenser och verksamheter, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg Citygate kommer att certifieras enligt…

Läs mer

24 mars, 2022

Vår arbetsledare Sofia Lennarstsson om sin resa mot nya höjder

Vad heter du och vad arbetar du med på Citygate?  Jag heter Sofia Lennartsson och jobbar som arbetsledare för invändiga arbeten, där stort fokus just nu ligger på innerväggar. Som arbetsledare leder jag arbetet för ungefär 40 snickare, där en av mina viktigaste uppgifter är att se till att allt finns på plats för att…

Läs mer

21 februari, 2022

Juristbyrån Verahill flyttar in på våning 23

 – Vi kan med glädje kommunicera fler hyresgäster till Citygate och hälsar nu Verahill Familjejuridik välkomna till huset. Att fylla huset med olika företag och branscher skapar en dynamik och en fantastisk blandning av kompetenser. Här kommer Verahill att kunna skapa sitt drömkontor med utsikt, arbetsplatser och miljöer som stärker både verksamheten och medarbetarna, säger…

Läs mer

11 februari, 2022

Compass Group driver konferensen

Compass Group är en ledande operatör inom matupplevelser och service och kommer även att driva Citygates restaurang och café med fokus på hälsosamma och ekologiska val. Compass Group kommer dessutom att sköta driften av husets gemensamma frontdesk, vilket tillsammans gör att husets hyresgäster erbjuds ett fullservicekoncept. Konferensanläggningen beräknas öppna för bokningar i slutet av 2022.…

Läs mer

4 februari, 2022

WSP flyttar in på våningarna 8,9 och 10

WSP som är rådgivare och konsulter inom samhällsutveckling flyttar till Citygate i början av 2023 på våning åtta, nio och tio och får då tillgång till Citygates breda servicekoncept som förenklar hyresgästernas vardag såsom mötesplatser, träningsmöjligheter, cykelhotell, restaurang och café mm. – Vi är mycket glada över att välkomna WSP till Citygate. Utifrån våningsplanens utformning…

Läs mer

4 februari, 2022

Bosch flyttar in på våning 17

Hyreskontraktet avser hela plan 17 med 800 kvadratmeter kontorsyta och inflyttning sker i maj 2023. Boschkoncernen är en internationell teknikleverantör och är bland annat en stor underleverantör till fordonsindustrin. – Det är mycket glädjande att Bosch väljer att sitta kvar i Gårda och att vi kan hälsa dem välkomna till Citygate. Vi ser framemot att…

Läs mer

27 januari, 2022

Aspia flyttar in på våning 16

– Vi är mycket glada över att hälsa Aspia välkomna till sina nya kontorslokaler i Citygate i höst. Här kommer de att få de bästa förutsättningarna för att skapa ändamålsenliga och hälsosamma arbetsplatser anpassade för just deras verksamhet och medarbetare. Att dessutom kunna ”bjuda” på en vida utsikt över stan gör lokalerna till något alldeles…

Läs mer

24 januari, 2022

Knightec flyttar in på våning 34

– Vi kan med glädje kommunicera ytterligare en hyresgäst till Citygate nämligen Knightec, som flyttar in på våning 34 med makalös utsikt över stan och hela vägen ut till hamninloppet. Här kommer dom kunna skapa sitt drömkontor efter verksamhetens och medarbetarnas önskemål. Knightec har även sitt Stockholmskontor i Skanskautvecklade kontorshuset Solna United vilket gör det…

Läs mer

9 december, 2021

Projektchef David Carlsson om resan från första spadtaget till toppen

Grattis David, vilken milstolpe! Toppen är nådd och Citygate är nu 144 meter högt och högst i Norden när det kommer till kontorshus. Nu är vi såklart nyfikna på att höra om allt som hänt på vägen från första spadtaget till toppen. Vilket, tycker du, är det största ögonblicket under resan mot toppen? Oj vad…

Läs mer

9 november, 2021

För framgång på det hybrida kontoret: Rätt flow, bättre flow, nytt flow

Hur skapar man framtidens hybrida arbetsplats? Du får det enkla svaret först. Vill ni sömlöst förena det sprudlande huvudkontoret med hundratals laptoppar i sweatpantsbeklädda knän utspridda över hela stan? Ge då nästa års kontorsbudget till en höjdrädd simhoppare, acceptera hans totala kreativa frihet och håll tummarna. Okej, Adam Grant må ha varit endast en misslyckad…

Läs mer

4 november, 2021

Visma om varför Citygate var ett självklart val

Vad var det ni fastnade för när ni bestämde er för att flytta till Citygate? Vi sitter ju i området sedan tidigare och vi har trivts väldigt bra här vid Gårdatorget. Närheten till såväl city som påfarten till de stora vägarna är några av de fördelarna vi verkligen uppskattar. Vi kom till ett läge där…

Läs mer

25 augusti, 2021

Robot på plats

Roboten hjälper till att borra hål för infästning av installationer, i vårt fall el, ventilation, sprinkler och VS. Med roboten undgår man arbetsmoment över axelhöjd vilket gör att man besparar axlarna. Dessutom sitter en dammsugare vid borren som medför att mycket av dammet sugs upp av dammsugaren. Det här leder i sin tur till en…

Läs mer

15 juni, 2021

Stipendium för framtida samhällsutvecklare

I år kom det in fler ansökningar än någonsin och efter en tuff gallring och intervju gick det åtråvärda stipendiet till Zeina Alasadi som avslutar sitt Naturvetenskapliga program med höga betyg och en lovande framtid. Sommarjobbet utförs hos Skanska Fastigheter Göteborg under 2022 och på Skanska Nya Hem under 2023. Zeina en intelligent och ansvarsfull…

Läs mer

11 maj, 2021

Sector Alarm tror på kontorets betydelse

Vad var det ni fastnade för när ni bestämde er för att flytta till Citygate? En av de saker som lockade var området. Vi sitter i Gårda redan och trivs väldigt bra med omgivningarna. Området har vuxit enormt och är ju ett attraktivt område med såväl företag, hotell och restauranger. En annan anledning till att…

Läs mer

28 april, 2021

Kontorets roll i framtiden

Hur går dina tankar kring kontorets roll i framtiden? Behövs det och varför då i så fall? Ja, det är jag övertygad om, sen behöver det inte se ut som det alltid har gjort för det. Kontoret behövs för att när flera människor möts och arbetar  tillsammans skapas också en tydligare gemensam målbild av vad…

Läs mer

26 mars, 2021

Parttrap satsar mitt i pandemin

Vad var det ni fastnade för när ni bestämde er för att flytta till Citygate? – Att det ligger i Gårda, där vi sitter idag, och att det var Skanska. Vi har väldigt goda erfarenheter av att göra exakt samma sak som vi gör nu med Skanska. När vi flyttade in i ”Gröna Skrapan” var…

Läs mer

11 februari, 2021

100 procent lokal solenergi ska driva Citygate

Citygate med sina 144 meter och 36 våningar byggs just nu vid Ullevi i Gårda och väntas vara klar för inflyttning sommaren 2022. Citygate blir då Nordens högsta kontorsbyggnad. Tack vare en energieffektiv helhetslösning med fjärrvärme, fjärrkyla och olika energieffektiviseringsåtgärder kan Citygates samlade behov av el minimeras och täckas med lokalt producerad solenergi från Göteborg…

Läs mer

11 februari, 2021

Skanska hyr ut till Sector Alarm i Citygate i Göteborg

Hyreskontraktet avser 2 800 kvadratmeter kontorsyta för Sector Alarm som är en totalleverantör av säkerhet för privata bostäder och mindre företag. Lokalen kommer att verka som huvudkontor och är färdig för inflyttning under hösten 2022. – Vi är mycket glada över att kunna välkomna Sector Alarm till Citygate. Med husets fokus på hälsa och välbefinnande…

Läs mer

11 februari, 2021

Parttrap flyttar in i Skanskas kontorsprojekt Citygate i Göteborg

Hyreskontraktet avser 400 kvadratmeter kontorsyta för Parttrap som erbjuder och utvecklar e-handelsplattformar för tillverkare och distributörer. Inflyttning sker 1 september2022. – Parttrap strävar att ligga framkant och ständigt utvecklas så att flytta in i Citygate med stort hälso- och hållbarhets fokus passar vår verksamhet och medarbetare väldigt väl. Att dessutom få chansen att ha sin…

Läs mer

19 januari, 2021

Hej Hampus Magnusson!

Citygate blir Göteborgs nya landmärke Gårda. Hur kommer stadsdelen att utvecklas de kommande åren? Det händer fantastiskt mycket i Gårda nu. Det kommer bli en ny port in till staden och en modern, internationell mötesplats. Vi har från politikens håll bestämt att det ska bli ett nytt kraftcentrum för nya kontorsplatser och mötesplatser där människor…

Läs mer

25 augusti, 2020

Skanska flyttar till Nordens högsta kontorshus, Citygate

Skanska kommer att hyra ca 5 300 kvadratmeter kontorsyta i huset och inflyttning sker under sommaren 2022. – Vi är mycket glada över att kunna välkomna Skanska till Citygate. Med husets fokus på hälsa och välbefinnande kommer Skanska få de bästa förutsättningarna för att skapa en attraktiv och modern arbetsmiljö. Att vi nu själva ska…

Läs mer

1 juli, 2020

På spaning efter framtiden: Hur jobbar vi 2050?

Utvecklingen kring det gränslösa arbetssättet har gått snabbt och arbetsplatsen omformas som bäst för att anpassa sig till det nya. Hur kommer då morgondagens arbetsplats att fungera, och se ut? Vi ser redan coworkingkontor som en ny form av arbetsplats. Det talas om ”no-offices” som trend. Men också om att vår arbetsplats – som fysisk…

Läs mer

17 oktober, 2019

Cykeln får hedersplats i Göteborgs­projekt

I det 36 våningar höga kontorshuset Citygate i centrala Göteborg, som beräknas stå färdigt 2022, var det aldrig tal om att hänvisa cykelpendlande kontorsgäster till ett trångt och otillgängligt cykelrum i källaren. Här kommer cykeln att få en hedersplats. – Att underlätta för cyklister är en tanke som funnits med ända från projektets start. Dels…

Läs mer

14 oktober, 2019

Plogging

Plogging är en motionsform där jogging kombineras med skräpplockning. Under Skanskas årliga Gröna Vecka kommer ploggare att kunna synas runt om i Sverige. I Göteborg avslutas veckan med en plogging. Aktiviteten är en del i ett större långsiktigt inkluderingsprojekt under namnet ”Arenor som förenar”. Det är ett samarbete mellan IK Sävehof och Skanska där elever…

Läs mer

20 september, 2019

Frukost­seminarium

Citygate i Göteborg blir Nordens högsta kontorshus, men det är inte bara höjden som gör huset unikt. På dagens frukostseminarium pratade Per Hanson, projektchef och Matilda Moberg, Hållbarhetsansvarig på Skanska Fastigheter om resan framåt för Citygate.

Läs mer

1 augusti, 2019

Pålning och spontning fortsätter

Vi fortsätter med pålningsarbetet i tvåskift för att kunna minska och förkorta tiden för störningar i området. Pålningsarbetet kommer att avslutas i mitten på oktober. Arbetet har gått som planerat, betongpålningen är färdigställd och hälften av stålpålarna är nu slagna. Parallellt med pålning sker spontning ca 2 veckor till. Spont är ett ”stålplank” för att…

Läs mer

1 augusti, 2019

Byggplank

Under vecka 35-36 kommer ett trevligt byggplank att sättas upp kring arbetsplatsen för din och andras säkerhet och trevnad.

Läs mer

1 juni, 2019

Avstängd gång- och cykelväg – för din säkerhet

Säkerhet är vårt främsta fokus och alltid viktigast för oss på Skanska. Vi har tillsammans med Trafikkontoret beslutat att det är allt för stor risk att hålla befintlig gångväg öppen under projektets gång och därför stängt av denna fram till att Citygate färdigställs under våren 2022. Den alternativa vägen är att korsa E6/E20 över Willinsbron.…

Läs mer

1 juni, 2019

Utökade tider för pålnings­arbetet

Vi kommer att utöka tiderna för pålningsarbetet till vardagar kl 06:30 – 19:00 och helger 08:30 – 17:00. Dock inga pålningsarbeten under helgerna v 29-31. Vi gör allt vi kan för att färdigställa dessa arbeten tidigare för att minska och förkorta tiden för störningar. Vi har har full förståelse för att det låter och ber…

Läs mer

1 juni, 2019

Fabriksgatan öppnar för genomfart igen

Trafikkontoret och NCCs ombyggnation på Fabriksgatan, mellan Ullevigatan och Drakegatan är inom kort klar. Planen är öppna gatan för genomfart igen i mitten av juni.

Läs mer

22 maj, 2019

Citygate – Ett högt hus med bred social ambition

När Göteborgs Stad efterlyste en samarbetspartner för ett höghusprojekt, som samtidigt var testarena för sociala krav till byggherrar på kommunal mark, anmälde Skanska sitt intresse. Skanska hade redan gjort större sociala projekt i England, USA och flera svenska orter och bedömde att både kunskapen och viljan fanns i organisationen. Kommunen sa ja – och ett…

Läs mer

15 juni, 2017

Utmaning på hög höjd

Få byggnader väcker så mycket känslor och åsikter som de som strävar högt mot skyn. Med all rätt. Ju högre byggnad, desto större påverkan har den på hela stadsbilden. Och om det gäller en förtätning finns det risk för att den både bildligt och bokstavligt överskuggar andra byggnader, parker och torg. Turning Torso i Malmö…

Läs mer

Följ oss på Sociala medier
Följ vårt nyhetsbrev
Projekt

Per Hanson, +46 10-448 32 98

per.hanson@skanska.se

Press / Marknad

Erika Gummesson, +46 10-448 45 71

erika.gummesson@skanska.se

Press

Ladda ner material från Citygate

Gå till press-sidan
Användarvillkor och Personuppgiftsbehandling