2023.12.06
Johanna Hallgren arbetar som projektledare på Skanska Fastigheter Göteborg med ansvar för
Citygates LEED- och WELL-certifieringar. Ett arbete som belönat huset med både LEED Platinum och guldnivån i WELL. Men vad innebär det för företagen och de som arbetar i Citygate rent konkret? Vi låter Johanna reda ut.
Vad är det egentligen för skillnad mellan certifieringarna LEED och WELL?
Bra fråga, vi har märkt att detta lätt blandas ihop. LEED är ett globalt certifieringssystem som fokuserar på hållbart byggande och miljöklassning av fastigheter, medan WELL syftar till att utforma byggnader på ett sätt som främjar människors hälsa och välbefinnande. Arbetet med LEED handlar om att identifiera, genomföra och mäta miljövänlig design och konstruktion, men också i drift och underhållsfasen för att bidra till en omvandling av byggindustrin och minska branschens klimatavtryck. WELL å andra sidan har ett helhetstänk kring hur människor påverkas av den byggnad de befinner sig i. Det gäller allt från luft, ljud och ljus till möjligheten till återhämtning, social gemenskap och rörelse.
Vad innebär det för företagen i Citygate att de valt ett LEED-certifierat kontorshus?
För företagen betyder det att deras hållbarhetsprofil stärks, särskilt för de som har krav på sig att deklarera sitt klimatavtryck. Citygate uppnår högsta Platinum-nivån i LEED, och vi har ända sedan starten arbetat efter högt ställda krav inom flera dimensioner av hållbarhet – såväl ekologisk som social. Dessutom drivs Citygate av 100 procent lokal förnybar el från Göteborg Energis solcellspark i Utby. Vi presenterar regelbundna rapporter för våra hyresgäster om deras energiförbrukning och kommer med tips på vad de kan göra för att minska fastighetens miljöpåverkan. En service som förvisso inte ingår i själva LEED-certifieringen men som vi ändå tycker är viktig för att tillsammans ha kontroll över och kunna minska husets totala klimatpåverkan.
Hur märker de som arbetar i Citygate att huset är WELL-certifierat?
WELL-certifieringen omfattas av tio hälsoområden, och mycket av vårt arbete med detta är sannolikt inget som människorna i huset tänker på. Som att vi gör noggranna mätningar av luftkvaliteten eller att mattorna vid entrén är där för att ohälsosamma partiklar inte ska dras med in i huset. Med Citygates generösa fönsterpartier och den stora gemensamma terrassen har de bra tillgång till dagsljus, även under vinterhalvåret, vilket har en positiv påverkan på deras välbefinnande men också koncentrationsnivå och nattsömn. Men detta är det nog få som reflekterar över.
Desto lättare är det att lägga märke till vårt främjande av rörelse och en aktiv vardag. Vi har till exempel gjort det enklare att cykla till jobbet med Citygates cykelhotell där omklädningsrum, dusch och handduksservice ingår. För de som vill träna i anslutning till arbetsdagen så har vi ett välutrustat gym som Omnia driver, med alla redskap man kan tänkas behöva och en yogasal. På dörrar och andra ställen i huset har vi satt piktogram som uppmuntrar till att ta trapporna, och på skärmarna vid receptionen visar vi vilka fina promenadstråk som finns i närområdet.
Citygate uppnår Platinum i LEED och Guld i WELL – varför är det viktigt att få höga poäng?
Att bygga hållbart och anpassat efter människans behov är en självklarhet för oss
på Skanska. Vi ser detta som en del i vårt hållbarhetsarbete. Det har aldrig handlat om en tävling för oss att få så mycket poäng som möjligt, utan vi har lagt energi på det som verkligen gör skillnad för såväl miljön som för våra hyresgästers hälsa. Poängsystemet skapar snarare en funktion som en extern bedömare och ett kvitto och verktyg på att vi arbetar rätt över tid. När medarbetare mår bra och är glada är de också mer fokuserade, engagerade och mindre sjukskrivna. Med välmående medarbetare ökar också produktiviteten vilket gör att intresset för hälsosamma arbetsplatser är stort på både individ- och företagsnivå. Och detta vill vi skapa förutsättningar för i Citygate. Det är det som är viktigt.