2025.11.06
Mat från hela världen, klimatsmarta val och två kockar med glimten i ögat. Möt kökschefen Joachim och souschefen Christoffer, två av de som driver restaurangen the Village i Citygate – där varje måltid handlar om både smak och omtanke.

Hur skulle ni beskriva restaurangen för någon som inte har varit här?
Det är mat från hela världen och man plockar av det man tycker verkar gott – nästan som en smågodisbutik. Det är ett modernt sätt att äta på där man bestämmer hur mycket man fyller tallriken med. Kort sammanfattatr är det ett klimatsmart koncept!
På vilket sätt är det klimatsmart?
När tallrikarna kommer tillbaka är det väldigt lite rester, så vi slänger otroligt lite mat. På runt 300 gäster slänger vi ungefär 2,5–2,8 kg. Gästerna vill inte lasta på massa mat som det sedan slänger. Så man blir lite mer selektiv än när det är all inclusive.
Varifrån kommer råvarorna?
Mycket är klimatsmart i och med att vi tänker säsong när vi köper in grönsaker. Just nu är det mycket rotfrukter och palsternackor. Sedan jobbar vi med hela råvaran, till exempel slänger vi inte skalen till t ex potatis, utan gör goda chips på det istället. Och vi gör kräm på roten av exempelvis palsternacka och morötter, som man kanske inte brukar äta annars.
Vad gillar ni mest med ert jobb?
Vi tycker det är roligt att kunna stå ute bland gästerna, prata med dem och få direktkontakt. Man får snabb feedback på vad folk vill ha och vad som går bra. Sedan kan vi beskriva hur vi har tänkt med maträtterna och hur det smakar.
Hur gör ni när vi ska välja meny för dagen och veckan?
Vi är inne på sociala medier och inspireras eller är ute på stan och käkar. Sedan tänker vi: “Det här var gott! Hur hade vi kunnat göra det för våra gäster?” Vissa rätter har vi en helt klar bild av hur vi ska göra. Andra rätter blir nästan en lek att laga, nästan ända fram till service.
Vilken är den vanligaste frågan ni får från gästerna?
”Vad ska jag äta idag?” är den vanligaste frågan. Då kan vi vägleda dem och rekommendera vilka rätter vi tycker att de ska ta. Eftersom vi står ute vid maten mycket får vi en väldigt nära relation med ett hundratal gäster. Det är väldigt härligt!